Премиерът Бойко Борисов обясни в Момчилград, че ГЕРБ и неговата личност са в основата на политическата стабилност, предаде БГНЕС. Припомняме, след като заедно с лидера на ДПС Лютви Местан Борисов преряза лентата на нова пречиствателна станция, двамата се отправиха на среща с кметовете от региона. Двамата пиха чай.

"Без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство, кабинетът няма да падне, а ако подам оставка, първо Европа ще ми се скара, че не работя с малцинствата", заяви премиерът Бойко Борисов.

Премиерът отхвърли вариант правосъдната реформа да е заплаха за сваляне на кабинета.

" Имаше предишен кабинет, спряха всички еврофондове и държавата замря. Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всичките компромиси и не бях благодарил 100 пъти на всички партии за усилията им да има кабинет и парламент, ситуацията у нас щеше да е като в Гърция. Нали няма съмнение", заяви Борисов.

Според него преди втория му кабинет държавата се разпадала - падали банки, спрени били фондовете, нямало пари. Според него обаче сега всичко върви нормално - пенсионна реформа, здравна, енергийна, инфраструктура, екология, земеделие, милиарди се разплащат.

" Правихме многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, публично я представихме в парламента и в МС. Когато обаче искаш да променяш Конституция, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, не можеш да го направиш.

Когато обаче не са ти по силите 160 гласа, отиваш да говориш с опозицията, независимо дали е БСП, ДПС, Атака, БДЦ, независими депутати и всички останали", обясни ходовете си в името на съгласието Борисов.

Борисов изрази надежда, че заедно с Радан Кънев и РБ ще проведат разговорите с опозицията, за да потърсят консенсус и да съберат необходимите 160 депутати за поправките на Конституцията.

"Без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство. Сутрин, докато се обличам, гледам анонсите по телевизията - правителството ще падне, клати ли се то, защо го клатят. Аз ни най-малко не се усещам нито разклатен, нито разколебан, защото с колегите полагаме огромни усилия и резултатите ни са видни, нещата си вървят, защо да падаме", коментира Борисов.

Той посочи, че на гърците им помагат САЩ, Русия и европейците, а Орешарски не можел да влезе в кабинет в Европа. "Това ли искате пак да ни се случи", запита премиерът и продължи да изрежда, че прави усилия да не се повиши цената на тока.

"Но там трябва да срежеш онези, които взимат големите печалби и или едните са доволни, или другите. И ние поехме всички ангажименти да стимулираме хората и икономиката. И всичко това да го спрем, защо, някой ще ме победи на изборите днес?", запита Борисов.

Той подчерта, че България в момента е остров на стабилност, включително и етническа. Имал прекрасен диалогът му с реформаторите, с Патриотичния фронт и с АБВ.

Запитан има ли затопляне в отношенията на ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори: "По-добре да има съгласие и да върви напред държавата".

Лютви Местан също не даде конкретен отговор има ли специален знак в днешното им присъствие заедно, а подчерта, че диалогът му с Борисов е единствено по оста власт - опозиция.

Местан призна, че изпитал странно усещане днес, когато за пръв път рязал заедно с Борисов лентата на нов обект. "никой не е казал, че трябва да има Берлински стени между властта и опозицията, по теми от национален и обществен интерес трябва да има нормален диалог между властта и опозицията", каза Местан.

При сегашната си среща Местан и Борисов са пили чай. "Имам малко време, за да се срещна с кметовете, но този път не на кафе, за да не ни разнасят. Може на чай или нещо друго", се обърна с шеговито премиерът към лидера на ДПС.