Световната здравна организация обяви днес, че нов, крайно опасен щам е причина за избухналата епидемия в Западна Европа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Това е било установено от китайски експерти, които са изучили генетичния код на причинителя на болестта по молба на СЗО.

Учените от Пекинския институт по генетика в град Шенчжен са установили, че става въпрос за неизвестна на науката разновидност на тази бактерия. Новият щам е крайно токсичен и заразен и има устойчивост срещу някои видове антибиотици.

Също днес сенаторът по въпросите на здравеопазването в Хамбург Корнелия Прюфер-Щоркс съобщи, че заразата от стомашната инфекция, която отне живота на 17 души в Германия, може да се предава не само чрез хранителните продукти, но и от човек на човек.

Корнелия Прюфер-Щоркс е цитирала данни на института „Роберт Кох". Според специалисти от института източникът на инфекцията все още е неизяснен. Информацията, че испански краставици са причинители на заразата не се потвърди. Испанските фермери съобщават за загуби от десетки милиони евро.

Инфекцията предизвиква остра бъбречна недостатъчност. В същото време в Германия броят на заболелите от болестта, причинена от бактерията  Escherichia coli, продължава да расте.