В началото на летния сезон кметът на Силистра Иво Андонов поднови заповедта си за забрана на къпането в река Дунав и водоемите на територията на общината.

Напомнянето е по препоръка на Общинската комисия по водно спасяване, съобщи news.ruse24.bg

През месец април са проверени 12 язовира и крайбрежието на река Дунав в силистренския участък. На кметовете от населените места и на концесионерите са разпоредени мерки за обезопасяване на районите около водните площи.

Мерките включват поставяне на забранителни знаци, на табели, указващи водовъртежи и голяма дълбочина. Назначен е пазач- охранител на плажната ивица под село Ветрен, където от години се е оформило къпално място без да има със статут на плаж.

Други двама спасители-охранители ще патрулират с моторна лодка в акваторията на град Силистра до село Ветрен през цялото лято. Особено внимателно ще се наблюдава брегът в района на „Самолета". От гъсто населения жилищен квартал там в горещите дни се събират много възрастни и деца.

За втора поредна година комисията е отправила препоръка към стопаните на участъка от частното пристанище „Дръстър" до държавното пристанище, където още не е монтиран предпазен парапет.

Протокол от констатациите е изпратен до областния управител Светлана Великова.