БСП ще избира от 15 имена кандидата си за кмет на София на предстоящите местни избори през есента.

Вече приключи окончателно процесът по подбор и издигане на предпочитаните личности от районните партийни организации на техните конференции.

Фаворити сред всичките 15 са Корнелия Нинова, зам.-председател на БСП-Лява България, Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП-София, депутатът Георги Кадиев, социологът проф. Михаил Мирчев, евродепутатът Илияна Йотова, проф. Иван Данов и бившият депутат от БСП Евгения Живкова.

Известни са също така и кандидатите за общински съветници, за районни кметове и кметове на кметства във всичките 32 села в Софийска област.

Предстоят срещи с всички номинирани за кандидати за кмет на София, на които ще се изяснят вижданията и концепциите на кандидатите за столицата.
Според Калоян Паргов, идеален кандидат няма, а се търси най-подходящия.
"Искаме да се представим достойно и да покажем, че БСП е научила уроците си", каза още той.

Програмата на левицата за София поставя акцент върху благоустройство, здравеопазване, образование и култура, общинска икономика, транспорт. Мото в подготвителната част на кампанията е „Другото лице на София".

Всеки от 15-те избрани може да стане кандидат на БСП за кмет на София, но е възможно и да си направи писмен или устен отвод до Градската конференция или на самия форум, който ще се проведе на 25-и юли. Ако никой доброволно не се откаже от номинацията си, всичките 15 имена ще бъдат предложени за гласуване на конференцията от делегатите.

Градският съвет на БСП в София до 25-и юли ще бъде организацията на форума. Паралелно с това предстои и провеждането на още три кръгли маси, които са част от поредицата тематични дебати, започнати от столичната организация на левицата от няколко месеца насам. Първата от оставащите публични кръгли маси е планирана за 8-и юли от 16,00 часа. Тя ще бъде с представители от културните среди и ще се проведе в столичния хотел "Анел". Следващата ще бъде на тема "Образование", а последната ще е за общинската икономика.

След провеждането на тези публични дискусии и на базата на обсъдените проблеми по темите на градската конференция ръководството на БСП-София ще приеме и предизборната платформа, с която ще се яви на предстоящия местен вот.