Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за нарушения в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, съобщи Zdrave.net.

През декември 2008 г. по сигнали на лекари и пациенти, Центърът за защита правата в здравеопазването сезира прокуратурата за нарушения, свързани със сключване на неизгодни договори, вземане на еднолични решения на шефката доц. Петранка Троянова без одобрението на директорския борд, както и за искани от пациентите пари за лечение, което се осигурява с публични средства.

„Извършихме проверка, събрахме много голям обем от документация. Взехме обяснения от различни лица и на базата на това преценихме, че има достатъчно данни, за да се направи извод, че има извършено престъпление", смята прокурор Пламен Панайотов.

Образуваното досъдебно производство е по член 282 от Наказателния кодекс - за престъпление по служба. В момента тече разследване и се събират доказателства, допълни Панайотов.

На този етап, преди да бъдат повдигнати обвинения, прокуратурата няма правна възможност да поиска отстраняването на конкретни длъжностни лица в столичната онкоболница.

Пламен Панайотов съобщи още, че министърът на здравеопазването Евгений Желев е уведомен за случая.

Сигналът до прокуратурата бе предшестван от скандал в лечебното заведение през декември 2008 г., предизвикан от намеренията на директора доц. Петранка Троянова да извърши структурни реформи в лечебното заведение.

Тогава лекари и пациенти заявиха, че промените са в ущърб на болницата и целят само отстраняването на неудобен лекар.

Проф. Иван Черноземски пък подаде оставка като член на съвета на директорите в лечебното заведение с аргумента, че е бил подведен да подпише за промените.