Трагичният инцидент в Куманово шокира хората в Македония.

Това заяви Радмила Шекеринска, заместник-председател на Социалдемократическия съюз в Македония. Трагедията, отнела много човешки живот, шокирала не само македонците, но и съседните й държави.

Днес ситуацията в страната е стабилна, увери тя по време на пресконференция по време на Балканската конференция, организирана от ПЕС в София. Не може да се предвиди какво ще се случи оттук нататък, сподели обаче Шекеринска.

Трябвало да се отговори на няколко въпроса във връзка със случилото се в Куманово - как се е появила тази терористична групировка, как се е развила и защо терористите са успели да развият мрежа във втория по големина град в Македония.

По-добре Борисов да е без позиция, отколкото с грешна, съветва Вигенин
Още...

Шекеринска припомни плашещи снимки от операцията по обезвреждане на терористите. Операцията е била много трудна за реализация, по мнението й. Тя обаче недоумява защо организаторът е успял да избяга. Каква е била целта на групировката, попита Радмила Шекеринска.

Припомняме, вчера от правителството в Скопие информираха, че целта на терористите и била нападения над държавни институции.

След атаката в Куманово се повдигнаха много въпроси за сигурността, по мнението й. Тя е благодарна за подкрепата, която получава Македония за демократизацията си и за полученото съчувствие. Не сме сами в тази трудна ситуация, отчете заместник-председателят на Социалдемократическия съюз в Македония.

В същото време политиците трябва да са много внимателни в коментари за евентуални сценарии за случилото се в Куманово. Припомняме, вече се появиха съмнения, че трагедията в Куманово е инсценирана с цел да стихнат антиправителствените протести. Дойде време политиците да вземат отговорно поведение, категорична бе Радмила Шекеринска.

Тя обаче критикува и абсурдните, по мнението й, действия на държавния глава на Македония и изтъкна, че президентът Иванов поканил опозицията на Съвета по сигурността, когато уж опозицията стои зад протестите и уж подготвя пуч.

Относно записите, които попаднаха „в ръцете" на македонската опозиция и чието излизане на светло доведе до антиправителствените протести, тя не каза как те са попаднали в опозицията, но изтъкна, че нямало как това да се скрие, нищо че не било типично за политическа партия да разпространява подобни записи. Видя се, че прокуратурата е част от процеса, че медиите са зависими, коментира Шекеринска ефекта от излизането на записите.

Доказахме не само, че полицията подслушва нерегламентирано много хора, но и че извършва злоупотреби, изтъкна тя. Успяхме да докажем, че съдебната власт е изцяло под контрола на правителството, на съдиите им се казва какво да решават, с какви присъди да излязат, отчете Радмила Шекеринска. Именно благодарение на записите станало ясно, че премиерът на страната организирал подкуп от 15 милиона евро, за да може китайска компания да спечели търг в изграждането на магистрали.

Македонското вътрешно министерство пък прикривало убийства. В резултат на всичко това се стигна до масовите протести, каза Радмила Шекеринска. Отне известно време, за да се изправим пред истината, призна заместник-председателят на Социалдемократическия съюз в Македония.

Отнело известно време, за да се справят македонците срещу системния контрол, който се оказвал върху обществото в Македония.

Шекеринска критикува действията на органите на реда срещу протестиращите, тъй като полицията използвала протестите, за да прибегне до насилие. Полицията реши да разпръсне тълпата по един изключително насилствен начин, недоволна е тя. Преследвани са хората, излезли на протест, заплашвани са да не излизат, притискани са студенти.

На 17 май опозицията организира мирен протест и Шекеринска покани представители на ПЕС да се присъединят към шествието. Македония иска да бъде мирна и демократична държава, каза тя.

ПЕС следи ситуацията в Македония много внимателно и отблизо, изтъкна на свой ред и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той припомни, че преди месец е имало специална мисия на ПЕС в Македония, където е разговаряно за политическата криза както с управляващите, така и с опозицията. Станишев настоява за независимо разследване за твърденията, които излязоха от записите.

Той изрази недоумението си за това, че лидерът на опозицията Зоран Заев не могъл да дойде на конференцията на ПЕС, защото има повдигнато обвинение срещу него. Това е недопустимо, смята Станишев.

По повод на борбата с терористите в Куманово, той бе категоричен: „Никой не бива да разиграва етническата карта в Македония". Една искра може да подпали чергата, убеден е президентът на ПЕС. Трябва да се прояви сдържаност от всички политически фактори, иска той. Най-голяма е отговорността на правителството на Македония според него в момента е да не допуска разпалване на етническата карта.

Станишев не изключва случилото се в Куманово да е част от сценарий. Отговорност на държавниците е да не допускат да се реализират сценарии, изтъкна той.