Участваме в изборите за президент, за да ги спечелим. Това заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Клафин пред делегатите на конгреса на социалистите, провеждащ се в столичния НДК.

Левицата може да спечели изборите, левицата може да постигне вътрешна консолидация, категоричен бе той. Според него БСП на тези избори трябва да стъпи на основата на двата успешни мандата на Георги Първанов и на постиженията на тройната коалциия.

Ивайло Калфин заяви, че търси подкрепата и на другите социалисти, които бяха номинирани за кандидат-президент в редиците на столетницата. Ние трябва непрекъснато да укрепваме вярата на гражданите в силата и ефективността на институциите, в уменията на политиците да водят диалог в интерес на гражданите, подчерта ексвъншният министър в кабинета "Станишев".

Трябва да върнем доверието в политиката като иснтрумент за решаване на ежедневните проблеми на българските граждани, смята Калфин. От вота на българските граждани според него зависи дали ще се въведе в българската политика плурализмът и съревнованието на идеи или "ще дадем властта в ръцете на един единствен човек и ще станем зависими от него и от неговите собствени зависимости".

Ние трябва да се противопоставим на политиката на ГЕРБ за тотален натиск върху институциите, на политката на агресия, конфронтация, отричане на различното мислене, призова Ивайло Калфин.

Според кандидата за президент на социалистите икономиката и социалната политика са основен проблем пред България днес. Незабележимият икономически растеж не означава край на кризата, категоричен е Ивайло Калфин. Според него кабинетът пази финансовата стабилност на много висока цена, която се плаща от българските граждани. Цената на кризата се плаща от най-бедните, смята Калфин.

На България й е необходима различен тип политика, допълни той.Няма лесни и бързи решения, подчерта кандидатът за президент на БСП. Според него обаче отлагането на решенията задълбоачва проблемите.

Калфин се обяви против идеята на правителството за проучване на шистов газ. Според него има риск от химическо отравяне на водата и въдуха в района, където се правят проучванията. Някой обяснява ли това на българските граждани или се радваме на поредния подписан договор, коментира Ивайло Калфин.

Според него има насторения в обществото за протестен вот. БСП, по думите му, трябва да покаже на хората, че тя е алтернативата на сегашното управление.