Международната изложба от 18-то издание на Седмица на съвременното изкуство се открива в Баня старинна, Пловдив. Началото е довечера в 19 ч. с пърформанс на Венелин Шурелов, който ще представи своята кибер лекция Man ex Machina, разкриваща хибрид, роден от взаимовръзката между технологиите и човека.

На следващия ден събота, от 11ч., в Баня Старинна ще се проведе теоретичен панел по темата „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии" с участието на кураторите на изложбата и художниците Торил Йоханесен, Боряна Венциславова и Венелин Шурелов.

В Седмицата на съвременно изкуство ще бъдат представени творби на известни артисти от международната художествена сцена.
Традиционната инициатива на Сдружение „Изкуство днес" тази година е поканила за куратори Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова, които посвещават събитието на темата за бъдещето и ролята на художниците в изграждане на визията за него. Изложбата със заглавие "След 15 минути всички ще сме в бъдещето" черпи вдъхновение от изкуството на операта и се опитва да комбинира нейната сериозност с експресивната й театралност, посочват организаторите.

"Как изкуството формулира идеи за бъдещето днес?" и "Как изкуството да говори на своята публика в този специфичен исторически момент, в който самата публика демонстрира политическо и социално съзнание, доскоро привилегия на изкуството?» са въпросите, на които отговарят избраните произведения в изложбата.
13 артисти и колективи от различни държави дават разнообразни отговори на тези актуални въпроси и изграждат интересна панорама на съвременното изкуство.

Сред тях публиката може да види един от основоположниците на концептуално изкуство в Щатите Лорънс Вийнър, който участва в изложбата със саунд трак, създаден съвместно с групата The Persuasions. Добилите широка известност с радикалните си филми и политическа критика руска група Что делать са представени с филма The Tower: A Songspiel. Видео на тандема Анета Мона Киша и Луция Ткачова, участвали в последното Венецианското биенале също може да бъде видяно в Банята.

Инсталацията на френската художничка Лили Рено-Дюар представя вариация на известната й творба Анти театър. Торил Йоханесен (Норвегия) е поканена да участва със серия графики, представящи интересни статистики от най-новата политическа и икономическа история.

Наталия Дю (Казахстан) и Емре Хюнер (Турция) участват с видео творби, първата интерпретира морални постаменти, превърнали се в клишета в съвременното общество, а втората, дава поразяваща визия за постапокалиптичния човек.

Джеси Джоунс от Ирландия е представена с прочутото си видео Махагони, в което описва утопичната идея за "Райския град" от Брехтовска пиеса. Боряна Венциславова, българска художничка, живееща във Виена, показва серията си Миграционни стандарти, в които коментира визиите на емигранти за по-добър живот.
Египетският художник, живеещ в Брюксел, Басим Магди участва с обект-табела, оправяща послание за мемориум на бъдещето. Мишел Найсмит от Великобритания представя видео, показващо екстравагантен метод за справяне с безработицата в Холандия.

Събитието е част от инициативата "Пловдив - кандидат за европейска столица на културата 2019".