Местните кметове са отговорни за регистрациите по места, припомниха от министерството на регионалното развитие и благоустройството при публикуване на справка за промяна на гражданските регистреции по настоящ и по постоянен адрес.

Най-значително е преселението към слабонаселени региони във Видин, Кюстендил, Монтана и Перникза период от 1 февруари до 25 април 2014 и 2015 година. "Броят на лицата, променили настоящия си адрес за същия период през двете години в някои области като Варни, Кърджали, Разград и София-град, е почти без промяна, докато в областите Видин, Кюстендил, Монтана и Перник, той е значително по-голям през 2015 г.", пишат експертите от регионалното министерство.

Подобни данни са изключително интересни на фона на предстоящите местни избори, тъй като по закона за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само лица, които имат постоянен или настояш адрес в общината поне 6 месеца преди вота. Затова и пререгистрацията се случва доста по-рано от очакваната дата за вота.

Над четири пъти се е увеличил броя на хората, сменили настоящия си адрес за Видин. За периода 1 февруари 25 април 2014 година смяна на настоящия адрес там е имало само на 578 души. Година по-късно за същия срок вече 2967 граждани са направили промяна в настоящия си адрес.

Подобна е и тенденцията във Враца - от 1139 сменили настоящия си адрес през м.г. за почти 2 месеца, през т.г. вече 4462 души са се регистрирали на ново място. Според официалната статистика това са областите, в които нивото на реалната безработица и кражбите са изключително високи.

Почти 3 пъти са се увеличили хората, които се пререгистрират в Кюстендилско. От 612 души, сменили настоящия си адрес през м.г.от февруари до април,през тази година техният брой е скочил на 1771 души.

Двойно увеличение на регистрациите по настоящ адрес има и в Ловеч от 827 на 1600 души, в Монтана - от 1067 на 2926 души. В Пазарджик - от 975 новорегистрирани по настоящ адрес през 2014, за същия период сега са 1922 души.

Значително, на места двойно увеличение на регистрациите по настоящ адрес има в Пловдив, Перник, Плевен, Русе, Сливен и в някои други области.

В справката се дават и някои конкретни места, към които в последните месеци тече усилено преселение. Сред тях са Трън, Ковачевци, Брезник в Пернишко. В Монтанско са Якимово, Чипровци, Медковец.

Предпочитано място за новопреселение е село Трекляно, Кюстендилско, както и Дупница и Сапарева баня в същата област. В село Трекляно, например от 9 регистрации през м.г. през тази са станали 313, показва справката на МРРБ. От 2 години селото е и без автобус до областния град.