Федерален съдия от Калифорния постанови, че забраната за служба в армията на лица с хомосексуална ориентация нарушава конституцията, предаде AP. Според съдия Вирджиния Филипс, са били нарушени правата на гейовете и лесбийките, залегнали в първата и третата поправка на американската конституция.

Възприетата във въоръжените сили от 1993г. политика „Не питай и не казвай" забранява на армията да се интересува от сексуалната ориентация на войниците. От друга страна, ако някой от тях афишира, че е гей или стане ясно, че е замесен в подобни взаимоотношения, той следва да бъде уволнен от армията.

В мотивите за решението си, съдия Филипс посочва, че мерките не помагат на бойната готовност на въоръжените сили и може да доведе до уволнението на кадри с добра подготовка и голям опит. Министерството на правосъдието може да обжалва решението, но нито от ведомството, нито от Пентагона не изявиха желание за това.

Решението на съдия Филипс е резултат от усилията на активисти, които от 2004г. се борят за падане на забраната за служба на хомосексуалисти в армията. По техни данни, от 1994г заради „Не питай и не казвай" са били уволнени 13 500 военни.

Адвокатът им Дан Уудс изрази мнение, че възприетата политика в армията нарушава правото за свободно изразяване, а освен това затруднява набирането на войници в средата на войната срещу тероризма. Той припомни и изказванията на президента Барак Обама и висши военни, според които ограничението отслабва националната сигурност.

Шестима бивши офицери свидетелстваха по делото. Сред тях е и награждаван военен пилот, който е бил уволнен след като негови колеги влезли в личния му e-mail по време на мисията в Ирак.

Според адвокатите на държавата, решението на съдия Филипс не може да се отнася за цялата държава, а освен това е излишно, тъй като така или иначе текат обсъждания за преразглеждане на политиката „Не питай и не казвай".

Това е поредна победа на защитниците на правата на хомосексуалистите в Калифорния. През август друг съдебен състав отмени забраната гей браковете в щата.