Лидерите на тайландското проправителственото движение, нарекли се „жълти ризи", поставиха ултиматум на управляващите - до една седмица на сложат край на протестите на опозицията.

"Жълтите" ризи в противовес на опозиционните „червени", обещават да устроят в столицата същите по мащаб митинги и демонстрации и така да парализират страната с нова сила.

"Ако премиерът Ветчачив не може да възстанови реда в страната, ние ще организираме аналогични митинги в защита на държавността и монархията", се казва в обръщение към управляващите.

Движението на червените ризи - Обединен фронт за демокрацията вече повече то месец организира масови демонстрации с искане за оставката на правителството на премиера Ветчачив и провеждане на извънредни избори.

Червените ризи са привърженици на сваления през 2006 година с военен преврат премиер Таксин Чинават. Те считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата.

Чинават в момента живее в емиграция и ръководи своите привърженици зад граница, а през последните дни на протестите той се обръща с телевизионни обръщения ежедневно към тях.