„НДК не упражнява охранителна дейност", коментира за news.bg членът на борда на директорите на НДК Тодор Влайчев. Той обясни, че всеки, който наема зала в сградата, поема ангажимент да я охранява.

Влайчев поясни, че НДК действително има договор с фирма „Крон Секюрити ЕООД", с която работи от два месеца, но той е за охрана на самата сграда, а не на конкретно събитие. „Ние сме длъжни да обезпечим материално-техническото оборудване на залата, но не упражняваме охранителна дейност", каза още той.

„Всеки клиент, който наема зала, поема ангажимент за охраняването на събитието", подчерта Влайчев, изтъквайки, че ДПС са сключили отделен договор с „Крон".

Припомняме, вчера директорът на НСО ген. Коджейков заяви, че службата е нямала ангажимент по охрана на пропускателния режим, тъй като от ДПС за го уведомили, че това ще стори фирмата, която охранява НДК - Крон.

„НДК няма нищо общо със станалото, освен като локация на мероприятието", каза още той. На въпрос дали след станалото вчера ръководството на НДК обмисля да прекрати договора си с въпросната фирма, Влайчев попита на свой ред: „За какво, защо да я сменят?"

Попитан дали след атаката в Националния дворец на културата ще се предприемат допълнителни мерки за сигурност, той посочи, че ако се изиска подобно нещо от ръководството на двореца, ще се помисли в тази насока.

Потърсихме за коментар и Ивайло Георгиев, председател на Съвета на директорите на НДК. Той също беше категоричен, че НДК няма отношение към охраната на отделните мероприятия и обясни, че в конкретния случай тя е регламентирана в договора между клиента - в случая ДПС, и фирма „Крон".

По повод коментарите на бившия директор на НДК Христо Друмев, че настоящето ръководство на двореца е виновно за станалото, Ивайло Георгиев заяви: Желая на господин Друмев здраве и успехи. Има теми, по които да сме по-внимателни.

Пред bTV ген. Кирил Радев, шеф „Крон", обясни, че охранителната фирма действително има договор с ДПС във връзка с проведената в събота конференция, но той обхваща периода от 16 януари до началото на политическото мероприятие. „Реално преди конференцията фирмата пое организацията на хората от главния вход до залата - т.е. имаше само разпоредителни действие", посочи той.

„Фирмата няма вина за случилото се, защото няма отношение към пропускателния режим или техниката. Нашите хора бяха без оръжие - само оказваха съдействия за обществения ред.

Преди началото на политическата проява пристигнаха хората на НСО и си поеха цялата охрана - това е тяхната задача. „Крон" няма отношение нито към регистрацията на участниците, нито към раздаването на баджове", разясни Радев.
Той оцени като „недобро" нивото на сигурността в НДК в съботния ден и изтъкна, че движението на всички хора е било свободно.

„Нямаше никакъв контрол и пропускателен режим. НСО не могат да си прехвърлят отговорността си, те си отговарят за такива мероприятия от държавен характер", каза още шефът на „Крон" и добави, че по негово мнение директорът на НСО не е бил добре запознат с действията на екипа си по време на събитието, като това е проличало от проведената пресконференция.