Контролирано взривяване на събраните боеприпаси в района на Петолъчката ще започне след 10 февруари, съобщи БНР. Стана ясно, че предупреждения са изпратени до кмета на Стралджа и селата Лозенец и Горно Александрово.

Взривяванията ще се извършат в базата на фирма "Берета трейдинг" по предварително изготвен график, като няма да бъде преустановявано движението в района на пътен възел Петолъчката.

Ръководителят на операцията инж. Иван Табов увери, че унищожаването на боеприпасите няма да попречи на стопанските дейности в землищата на близките села и уточни, че при мъгли и гръмотевични бури, взривни работи няма да се извършват.
Населението ще бъде уведомявано три дни преди всяко унищожаване на боеприпаси чрез медиите и разлепяне на информационни материали.

Припомняме, на 5 юни миналата година в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел "Петолъчката" в посока Котел, близо до стралджанското село Лозенец, в склад за утилизация на снаряди избухна силна експлозия.

Стана ясно, че складът е на столичната фирма "Берета Трейдинг" ООД. Фирмата е работила за унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене.