Грипна епидемия ще има, а тя обикновено започва в края на октомври. Това прогнозира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от „Нова телевизия". Според вирусолозите не се очаква обстановката да е много по-различна от миналата година.

Проф. Тодор Кантарджиев посъветва да се проветряват помещенията с цел превенция от грип.  Освен това носната кърпа е свършила повече работа от ваксините. По думите на специалиста когато кихаме в носната си кърпа и дезинфекцираме ръцете си вероятността да се разболеем, а и да заразим околните е много по-малка. Той уточни, че разпространението на грипа започва октомври-ноември, а пикът е през януари.

В момента има вируси, които са свързани с промяната на сезона. Проф. Кантарджиев обясни, че най-често това са риновируси. Те са започват с болка в гърлото, хрема, често пъти ларингит. Специалистът препоръча, ако състоянието се задълбочи, да се потърси лекар.

Освен това трябва да засилваме имунната система, но да не прекаляваме с имуностимулатори, а просто да се храним правилно и да спазваме хигиена. Оказва се, че сега е и най-добрият момент за ваксини.