Холандската полиция e арестувала двама мъже, защото скандирали "Смърт за евреите" по време на протестна демонстрация в солидарност с Газа и палестинската кауза, съобщава БиБиСи.

Ударите на Израел срещу Газа, които са в отговор на ракетния обстрел от страна на "Хамас", предизвика тревога, че антисемитизмът и насилието в Близкия изток се разпространяват и към Европа.

Френското правителство обмисля да разформирова радикална еврейска група - Еврейска отбранителна лига - по съображения от обществена сигурност. Тя е заподозряна в участие в сблъсъци с пропалестински активисти. Местни мюсюлмански лидери определят Еврейската отбранителна лига като "екстремистка, расистка и насилническа".

Германската полиция е задържала заподозрян за палеж на синагога.

Арестите в Холандия са във връзка с пропалестинска демонстрация в Хага на 24 юли, където някои участници са носили черни знамена, свързвани с ислямските екстримисти.

И двамата арестувани са 32-годишни, като са обвинени в подстрекаване на насилие на расистка основа.

От германската полиция заявиха, че трима мъже са хвърлили коктейли "Молотов" в синагога във Вупертал, в западния индустриален регион Рур. Никой не е бил ранен, нито има сериозни щети. Арестуван е 18-годишен, който се самоопределял като палестинец.

В Германия след разгарянето на конфликта в Газа имаше про- и антиизраелски демонстрации, като за Германия това е много чувствителна тема заради всеизвестни исторически причини.