Украйна не е внесла своевременно новата предплата за доставките на руски природен газ. Това съобщи шефът на „Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Украйна не е направила своевременно новата предплата за газ. Към днешния ден е останал предплатен обем в размер на 219 млн. куб. метра. Към днешния момент тези средства от „Нафтогаз", преведени на сметката на „Газпром", стигат за около два дни. Затова доставките на газ за Украйна в обем по тяхна заявка от 114 млн. куб. метра на денонощие след два дни ще бъдат прекратени. Това създава и сериозен риск за транзита на суровината за Европа, обясни Милер.

Вчера националната украинска компания "Нафтогаз" излезе с твърдението, че Русия нарушава Брюкселските споразумения, тъй като не изпълнява заявките за доставка на предплатен газ.

"Нафтогаз" се обърна и към „Газпром" за обяснение защо на 22 февруари от заявените 114 млн. куб метра са доставени само 47 милиона.

По данни от 19 февруари "Нафтогаз" е предплатил за 454 млн. куб.метра газа, а към 23 февруари предплатеният баланс показва, че има да се получават още 287 млн. куб. метра, твърди украинската компания.