Шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано заяви, че Иран все още не е предал на неговия екип ключова информация и че разследването на ядрената програма не може да продължава вечно, съобщава Ройтерс.

Иран все още не е дал обясненията, които ще позволят на агенцията да изясни две спорни практически мерки", добави той пред Управителния съвет на МААЕ във Виена.

Двете мерки са свързани с тестването на експлозиви.

Агенцията не е в позиция да предостави надеждни доказателства за отсъствието на недеклариран ядрен материал и дейности в Иран и следователно да заключи, че всичкият ядрен материал в Иран е за мирни цели, добави той.

По думите му МААЕ е готова да ускори разрешаването на всички спорни въпроси, но „този процес няма да продължи вечно".

Амано също добави, че остава сериозно обезпокоен по отношение на ядрените действия на Северна Корея, която напусна Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 1993 година. МААЕ не е инспектирала страната от 2009 година.

Междувременно пред журналисти в Женева американският държавен секретар Джон Кери заяви, че изтичането на информация за ядрените преговори с Иран може само да затрудни постигането на окончателно споразумение.

Няма да има споразумение, ако Иран не може да взема тежки решения, предупреди той.

Има прогрес в преговорите с Иран, но все още има „дълъг път да се извърви и часовникът тиктака", добави той.

В същото време външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф съобщи, че още тази седмица може да бъде сключено споразумение, ако САЩ и другите западни държави имат политическа воля и се съгласят да премахнат санкциите срещу Техеран.