Шестима души са загинали в Южна Сирия при сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите за сигурност, предаде АП, като се позова на очевидци. Ако информацията бъде потвърдена, това ще е най-кървавият ден от началото на протестите, вдъхновени от събитията в други арабски страни.

Според опозицията, шестимата са били убити в южния град Дараа, след като полиция е нахлула в джамията „Ал-Омар", където са се укривали демонстранти. Според очевидци, сред загиналите има и парамедик.

Държавната телевизия излезе с друга версия за случилото се. Беше съобщено, че „въоръжени бандити" са атакували линейка в Дараа, като са били убити лекар, парамедик, шофьор и полицай. Сирийската телевизия съобщи още, че силите за сигурност са „ранили и убили" част от нападателите без да се дават повече подробности. Държавната медия категорично отрече в района на храма да се е провеждала акция.

Междувременно във „Фейсбук" се появи видеоклип, заснет в района на джамиятa „Ал-Омар". На записа се вижда тъмна улица и се чуват изстрели, както и глас, призоваващ другата страна да спре да стреля. Автентичността на клипа не може да бъде потвърдена.

На този етап не може категорично да се изясни нито броят на загиналите, нито обстоятелствата около смъртта им. Въпреки това, напрежението в Дараа вероятно ще нарасне значително, тъй като се очаква силите за сигурност да започнат да действат по-твърдо срещу опозицията.

Сирийското правителство се опитва да успокои демонстрантите и с мирни мерки. Губернаторът на провинция Дераа беше уволнен, след като през уикенда 7 души загинаха при потушаване на протести в региона. Въпреки това, освен в едноименния град, демонстрации с искания за реформи се провеждат вече и в Нава.