Руският президент Владимир Путин започна тридневната си визита в Китай, където се очаква да бъдат обсъдени въпроси свързани с енергетиката и външната политика, съобщи Би Би Си.

Преди срещите Путин заяви, че иска задълбочаване на двустранната търговия, която достигна 84 милиарда долара миналата година между Русия и Китай. Той каза пред държавната китайска медия, че ще настоява за увеличаване на търговския обмен между двете страни до 100 милиарда долара през 2015 година и 200 милиарда долара до 2020 г.

Очаква се и въпросът за Сирия да бъде разгледан по време на срещите.

Във водената от Путин делегация влизат шест министри, шефът на газовия гигант „Газпром" и други енергийни компании.

Предвижда се да бъдат сключени между Русия и Китай 17 бизнес и търговски споразумения. Но не е ясно, дали в тях е включен дългоочакваният газов договор, който ще позволи на Москва да доставя на съседа си 70 милиарда кубически метра газ.

Последните съобщения показват, че двете страни все още не могат да намерят пролука за постигане на споразумение относно цените на горивото.

Руският президент ще проведе задълбочени разговори с китайски си колега Ху Цзинтао късно тази вечер.

В сряда Путин ще се срещне с вицепрезидента Ли Къцян, който се спряга за премиерския пост и Си Джинпинг, спряган за президентското място.

По време на визитата си Путин ще участва на 12-тата Среща на Съвета на ръководителите на страните членки от Шанхайската организация за сътрудничество, която ще се проведе на 6-7 юни.

Организацията е създадена през 2001 година и в нея участват Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Индия, Иран, Монголия и Пакистан имат статут на наблюдатели. Афганистан и Туркменистан ще участват като гости.

Путин ще проведе двустранни срещи с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад и с президента на Афганистан Хамид Карзай.