Учени и официални лица се срещат в датската столица Копенхаген, за да внесат редакции в „най-важния документ" относно климатичните промени.

Синтезираният доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени ще обобщи причините и въздействието върху планетата на нарастващите температури, както и решенията за справяне с проблема.

Той ще бъде основа на разговорите относно новото глобално споразумение за климата.

Но има опасения, че политически битки могат да торпилират крайния доклад.

През последните 13 месеца Междуправителственият панел за климатичните промени публикува три обширни доклада относно физиката на климата, както и относно въздействията на климатичните промени и възможните методи за справянето с тях.

Междуправителственият панел за климатичните промени ще публикува синтезирания доклад в неделя. Това ново проучване има за цел да се вземат най-важните елементи на горните три фактора, за да ги синтезира в нещо ново.

„Новото нещо е, че ще има самостоятелен документ, който ще бъде най-важният за политиците през следващите няколко години", заяви проф. Артур Петерсен, който е член на холандския правителствен екип на срещата в Копенхаген.

ООН се надява, че ще предложи нов глобален договор относно климатичните промени на срещата във френската столица Париж в края на 2015 г. Докладът на Междуправителствения панел, според много хора, ще изиграе ключова роля за това.

„Това ще е последната дума, която науката ще има в този процес", заяви Алдън Майер от Съюза на загрижените учени, който също взима участие в срещата в Копенхаген като наблюдател. „Така че е важно да го направим както подобава и да го направим колкото се може по-важен за политиците", допълни Майер.

В проектодоклада, до който БиБиСи има достъп, се подчертава още веднъж увереността на учените за затоплянето на планетата и основната роля на човечеството за това.

Продължаването на отделянето на парникови газове в атмосферата, предупреждава доклада, увеличава „вероятността от тежки, повсеместно разпространени и необратими последици за хората и екосистемите".

Авторите припомнят, че повърхността на Земята през всяко от последните три десетилетия е била последователно по-топла от всяко от предишните десетилетия от 1850 г. насам.

Периодът между 1983-а и 2012 г е много вероятно да е най-топлият 30-годишен период през последните 800 години, според проектодоклада.