Мартин Димитров и Надежда Нейнски - основатели на новата партия „Синьо Единство" скъсаха с Иван Костов и ДСБ.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО изтегли документите си от ЦИК за участие в изборите за национален парламент, тъй като депутатските места никога не са били самоцел за нас, се казва в изявление на централата им.

По-рано днес ДСБ и единственият му коалиционен партньор "Български демократически форум" внесоха в ЦИК документите за коалиция. Веселин Методиев се опита - макар и неубедително - да обясни отсъствието на хората на Мартин и Надежда, посочвайки като причина „организационни проблеми", които, след като бъдат оправени, новата партия ще внесе документите си към тези на ДСБ и ДФБ.
Вече е ясно, че анонсираните в медиите разногласия около подредбата на листите са причина за разрива на довчерашните партньори.

Вярвахме, че подписаната Единна платформа между ДСБ и ЕДИНСТВО е началото на общ път, който двете формации ще извървят към единната партия след изборите.
Оказа се обаче, че протегнатата ръка за единство е само от наша страна. ДСБ избра да остане при разделението и изостави каузата за единната партия, се казва още в изявлението на „Синьо Единство".

Междувременно, коалицията около СДС изрази в изявление до медиите своята загриженост от повсеместното разпадане на политическите проекти в дясното пространство, което застрашава представителността на десния вот на предстоящите избори.

Притеснени сме от процесите в дясно. Десният избирател няма кого да припознае като свое представителство и заявка за защита на интересите му. Това се провали при Кунева, която претендираше да е дясна, при Костов, който се опитваше да събере остатъците от синята аристокрация на прехода, при Яне Янев", коментира лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

От СДС и коалиция заявяват, че случващият се разпад е демонстрация за това какво се случва, когато се събират хора и партии без общи ценности и принципи, а само за политическо оцеляване.

При демокрацията едноличните проекти нямат бъдеще, категорични са те, като призовават „всички избиратели и симпатизанти на разпадащите се политически структури в дясното на предстоящите избори да подкрепят силния десен отбор".