В ядреното гориво на 5 и 6 блок на АЕЦ не е открит рециклиран уран.
Това съобщават от атомната ни електроцентрала, позовавайки се на проведените изследвания и експертизи на горивото.

Припомняме, служител на АЕЦ-а обвини ръководството, че използва рециклирано гориво за блоковете.

В отговор на това от предприятието първо запитаха доставчика на горивото - руската корпорация ТВЕЛ, като официалният отговор гласи, че при производството на горивото ТВСА за блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" се използва природен уран.

При следващата стъпка Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) се е обърнала към Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) с молба за помощ за извършване на съответните независими контролни измервания.

В официалния си отговор МААЕ е заявиа, че извършването на такива измервания е извън нейната компетентност, свързана с безопасността.
Според агенцията подобна проверка е по-скоро търговски проблем и тя  следва да бъде извършена  от независима  промишлена лаборатория.

След проучване на възможностите на различни чуждестранни лаборатории, от АЯР са възложили на шведската компания STUDSVIK NUCLEAR AB извършването на независими измервания на наличното свежо ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй".

Компанията е сред водещите в областта на изследването на материалите, използвани в ядрената индустрия, включително в изучаването на поведението на ядреното гориво и извършването на контролни измервания.

В периода 10-13 септември, представител от STUDSVIK NUCLEAR AB извърши гама-спектрометрични измервания на 15 случайно избрани от АЯР касети свежо ядрено гориво, доставено през 2007 и 2008 г.

Целта на измерването е била да се установи съдържанието на уран-232, като в зависимост от определените концентрации може да се съди дали горивото съдържа рециклиран уран.

Съгласно сертификата на производителя на горивото съдържанието на уран-232 в доставеното гориво трябва да бъде по-малко от 1.10 на минус 9-та гр./гр. уран.

Резултатите от измерванията, представени в АЯР на 24 септември определят съдържание на уран-232 в измерените касети в диапазона 1.10 (на минус 10-а)÷ 3.10 (на минус 12-а), което показва, че доставеното през 2007 и 2008 г. и заредено в активните зони през настоящите кампании на 5 и 6 блок свежо ядрено гориво, съответства на техническата документация, придружаваща доставките и, че за изработването му не е използван рециклиран уран.