Руският президент Дмитрий Медведев обяви, че е взел решение за прекратяване операцията по "принуждаване грузинската страна към мир". 

Целта е постигната, подчерта Медведев на работна среща в Кремъл с министъра на отбрана Анатолий Сердюков и началника  на генералния  щаб Николай Макараов.

Сигурността на нашите миротворчески сили и гражданското ни население е възстановена. Агресорът е наказан и понесе значителни загуби, неговите въоръжени сили са дезорганизирани, заявява още руският държавен глава.

В същото време президент поръча на военно министерство при нови прояви на агресия от грузинска страна да вземат решение за незабавно унищожаване на агресора.

Руските военни части са получили заповед да се установят на тези позиции, където ги е заварило нареждането, заяви малко по-късно ген.полковник Ноговицин, зам.-началник на Генщаба на руската армия.

Москва никога вече няма да води преговори с действащия президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Това заяви по-рано днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, който се срещна в Москва с финландския си колега Александър Стуб.

Не мисля, че Русия ще има настроение не само за преговори, но и да разговаря с господин Саакашвили, подчертава Лавров.

Грузинските миротворци повече не могат да останат в Южна Осетия. Те извършиха престъпление, стреляйки срещу руските си другари, заяви още първият дипломат на Русия.

Припомняме, преди настоящия конфликт в региона - по силата на международната договорка, сигурността се гарантираше от смесени миротворчески части, съставени от Грузия, Русия и Южна Осетия.

Лавров подчертава също така, че действията в момента на руските миротворци съответстват на международното право.

Той уточни и параграф 51 от устава на ООН, в който се говори за правото на индивидуална и колективна самоотбрана.