След като орязаха СЕМ, депутатите се заеха с преструктуриране и на Комисията за финансов надзор.

Законопроектът за изменение и допълнение на закона за КФН мина на първо четене. От общо 99 гласували, 85 се обявиха "за", против - 13 и 1 въздържал се.

Припомняме, настоящите членове на комисията бяха назначени в последните дни на кабинета „Станишев".

В предложението на Стоян Мавродиев и група депутати от ГЕРБ се изтъква, че предлаганите промени са свързани с необходимостта от съществено ревизиране на настоящата регулаторна политика и подобряване дейността на комисията.

Предлагат се изменения в състава и функциите на КФН, статута и правомощията на Съвета за финансова стабилност, координация и сътрудничество между регулаторните органи, защита на потребителите на финансови услуги, както и изменения, свързани с европейските регулации.

Предвижда се комисията да се състои от 5 членове с мандат от 5 години. Понастоящем комисията има председател, трима зам.-председатели, ръководещи трите управления - инвестиционна дейност, застраховане, осигуряване.Комисията има още 3 членове без специален ресор и отговорности, като те сега заместват зам.-председателите.

Засега се запазват функциите на председателя и неговите заместници. Отделно един член на комисията ще има конкретни функции в две важни направления.

Предвижда се той да съдейства за ефективната и действена защита на интересите на потребителите на финансови услуги и да подпомага дейността на комисията във връзка с анализа на състоянието, тенденциите и стабилността на финансовите пазари, както и по идентифициране и управление на системните рискове.

Запазва се механизмът на конституиране на комисията, посредством избор от НС.

Предвижда се парламентът да избере нов състав на КФН с нов 5 годишен мандат в срок от 2 седмици след влизане в сила на промените на Закона за КФН, предложен от ГЕРБ.

Мнозинството предлага и промяна на статута и функциите на Консултативния съвет по финансова стабилност. Предвижда се той да бъде постоянно действащ орган с разширени правомощия.

Постоянни членове на съвета ще бъдат финансовият министър, управителят на БНБ и председателят на КФН.

Ясно е, че целта на този закон е да се промени съставът на комисията, коментира червеният депутат Драгомир Стойнев. Според него обаче предлаганите промени са козметични.