Видео с дрон показа от птичи поглед "тайните" на затворения и отдавна необитаем град Скрунда-1, известен също като Скрунда-2.

Това е изоставено градче и бивша съветска радарна станция, намираща се на 5 км северно от Скрунда, град в Западна Латвия. В района са били базирани две радарни инсталации Днепър, построени през 1960-те години. Радарът Дариал пък е бил изграден там преди рухването на Съветския съюз.

Скрунда е бил стратегически важен за Съветския съюз, тъй като неговите радари са покривали Западна Европа. Двете съоръжения, наподобяващи плевня, са били едни от най-важните съветски радарни станции за ранно предупреждение за прихващане на обекти във въздушното пространство и за проследяване на възможни входящи междуконтинентални балистични ракети.

Съгласно договор между Латвия и Руската федерация за радарните станции в Скрунда, сключен на 30 април 1994 г., Русия придобива правото да управлява съоръжението в продължение на 4 години, след което тя се задължава да демонтира радарната станция в рамките на 18 месеца.

Впоследствие Русия иска от Латвия да бъде удължен срокът за експлоатация с поне две години, докато нова радарна станция в Беларус започне да функционира. Рига обаче отхвърля тези молби и радарната станция е закрита на 4 септември 1998 г. от екип на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.