Заради по-малкото засети площи и климатичните условия, получените количества тютюн ще бъдат между 20 и 25 на сто по-малко от миналогодишните. Това заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България 2010 Цветан Филев, цитиран от БТА.

Очаква се тютюнът от ориенталските сортови групи "Басми" и "Кабакулак" да бъде прибран до 15 септември. Срокът за прибирането на тютюна "Бърлей" е до края на септември, а за "Вирджиния" - през първата десетдневка на октомври.

В план-сметката на държавния фонд "Земеделие" за 2016 година ще бъдат заложени средствата за Преходната национална помощ за тютюнопроизводители на база референтен период".

По регламент на ЕС, всяка година средствата по Преходната национална помощ намаляват с 5%. Тази пролет производителите получиха близо 107 млн. лева, а догодина се очаква средствата да са в размер на около 100 млн. лева.

Според очакванията на министерството това ще даде сигурност на тютюнопроизводителите, че ще получат финансиране през 2016-та. Процедурата се прави година за година и предстои да се случи до 2020 година.