След първия тур на президентските избори, състояли се вчера в Бразилия, води представителката на управляващата Партия на трудещите си Дилма Русеф, съобщи РИА Новости.

По предварителни данни на Висшия електорален съд, който е обработил 92, 24 % от гласовете, приемничката на настоящия президент Лула да Силва - Дилма Русеф е получила подкрепата на 45, 96 % от гласоподавателите, но въпреки това не събира нужните 50% + 1 глас за победа още на първия тур.

За екс-губернатора на щата Сау Паулу Жозе Сера са гласували 33 % от избирателите.

На трета позиция за момента се нарежда представителката на Партията на зелените Марина Силва с резултат 19, 82 %.

Така според бразилския изборен закон Дилма Русеф ще се яви на балотаж със своя най-близък опонент, кандидата на Социалдемократическата партия - Жозе Сера.

Последните допитвания до общественото мнение показваха, че Дилма Русеф има големи шансове да спечели още на първия тур на изборите, но политически анализатори предричаха балотаж.

Дори и при евентуален балотаж, шансовете на Русеф за победа са много високи.

В изборния ден бразилските власти задържаха 551 човека за нарушаване на изборното законодателство и заплаха за обществената сигурност. 43 от задържаните са се занимавали със забранената от закона агитация в избирателните секции.

Общо за изборния ден бяха регистрирани 1664 нарушения.