Пламен Стоянов, който заедно с брат си бе освободен вчера от Софийски апелативен съд, покани медиите в офиса си, след като ГДБОП за втори път в рамките на 24 часа претърсиха фирмата му „Екометал Инжинеринг".

Антимафиотите са търсили оръжия, но такива не са намерени.

Припомняме, братята Стоянови, известни като Дамбовците, бяха арестувани по време на "Октопод", но снощи апелативният съд ги освободи от ареста срещу подписка.

Ние никога не сме се притеснявали да покажем нашата дейност. Имаме отворена политика, заяви Стоянов.
Той добави, че заедно с брат му са инвестирали 150 милиона евро в „Кремиковци". Затова и според него е смешно обвинението, че двамата са източвали комбината.

Има интереси в „Кремиковци" - малки и големи, посочи той, но не конкретизира чии са те. Стоянов изтъкна, че определени кръгове са съсипали предприятието.

Ще е жалко, ако останем без индустрия, каза още той. Стоянов обеща да оповести интересни и важни факти, но отбеляза, че това ще стане „когато му дойде времето".

Той бе лаконичен и за управлението на Александър Томов в комбината. Това, което Сашо е правил с „Кремиковци" - все още не е измислена такава професия, коментира Стоянов. Нашите пари Сашо Томов не можа да открадне, отбеляза той.

Стоянов посочи, че никой не е знаел, че Алексей Петров охранява „Кремиковци". Друга фирма го охраняваше, обясни той по повод твърденията, че фирма на бившата барета е охранявала комбината.
Нямам нищо общо с Алексей Петров, изтъкна още Пламен Стоянов.

Помолен да коментира думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че в офиса на двамата братя, разследващите търсят нещо конкретно, Стоянов заяви - ако кажат какво търсят, аз мога да помогна.

Не харесвам хората, които се занимават с политика, изтъкна той и допълни - Харесвам икономическата логика.

Той коментира още, че не е работа на политиците да се занимават с бизнес. А те искат хем с политика да се занимават, хем с бизнес, отбеляза Стоянов.

Време е всички политици да спрат да се оправдават с предишните правителства, посъветва той. Според него няма перспектива за младите хора в България.

Пред медиите той представи свое писмо до ексминистъра на икономиката Петър Димитров с предложение как да бъде спасен „Кремиковци". Ако се бяха съобразили с този договор, и с още два, България щеше да подмине икономическата криза, категоричен е Стоянов.

Той каза още, че планът му за стабилизиране на комбината е бил изплагиастван, но не уточни от кого.

Стоянов обясни, че е предложил на Димитров „Екометал Инженеринг"  да започне преработка в „Кремиковци" на около 25 000 тона скрап месечно в електропещен цех, като осигурят за сметка на фирмата въвеждането му в работа, съгласно изискванията на екологичните норми.
Също така фирмата предлага да започне преработка на 33 000 тона сляби от непрекъсната разливка, собственост на „Екометал Инженеринг", до горещи валцувани ролони.

В писмото се посочва още, че предложението на „Екометал Инженеринг" е предприятието да работи в условия на криза. Стоянов е убеден, че именно това предложение е планът за спасяване на „Кремиковци".

Той представи и благодарствено писмо, адресирано до него от бившия министър на екологията Чавдар Георгиев.
Благодарностите са във връзка с посещението на мисия на ЕК за оценка за изпълнението на ангажиментите на страната по глава „Околна среда".
В писмото Георгиев благодари на Стоянов за добрата подготовка и съдействие при посещението на евроекспертите в  „Екометал Инженеринг".

Вярваме, че вашето добро представяне ще допринесе за положителна оценка от страна на Европейската комисия за прилагането на европейското и националното законодателство в областта на управление на отпадъците, както и за наличния административен капацитет в тази сфера, се посочва в писмото.
В него се изразява и надежда за бъдещо съвместно сътрудничество с Пламен Стоянов.

Припомняме, при първата акция спецекипи на МВР и на ГДБОП нахлуха късно снощи в жилището на братята Дамбовци.

Операцията се осъществи само часове, след като Апелативният съд ги пусна на свобода с мярка "подписка". 
Те бяха пуснати от съда, след като се оказа, че при предишния оглед документите са иззети без разрешение на съд и са негодни.

Пламен и Йордан Стоянови бяха арестувани по време на операцията "Октопод", като част от организира престъпна група, която е рекетирала под ръководството на бившата барета Алексей Петров.
Имената им бяха свързани в началото с източването на "Кремиковци".

При първия обиск в имението на братята Дамбовци бяха открити и екзотични животни.