С изключително иронична и остра декларация синдикалистите от „Подкрепа" осмиват идеята на група реформатори, които преди време внесоха законопроект, предлагащ заедно честване на 1 май и Априлското въстание.

Предлаганият от вносителите подход неизбежно натрапва аналогията с празници от отричаното от всички нас минало, когато, например,  ни караха да празнуваме Октомврийската революция през ноември, пишат в становището си от „Подкрепа".

Те обръщат внимание, че предложението има сериозен непреодолим технически недостатък, а именно - осъвременяването на датите по  Грегорианския календар през 19 век се извършва с 12-дневна корекция, т.е. датата на избухването на Априлското въстание 20 април, след тази корекция се появява на 2 май, а не на 1-ви.

Според синдиката позоваването на факта в мотивите на вносителите, че на някои места в България Априлското въстание се чествало на 1-ви май също има своите корени в тоталитарната комунистическа практика, което би трябвало леко  да ни смущава.
От „Подкрепа" припомнят, че идеята за „пролетарски интернационализъм" и близостта на двете дати са били тези, които създавали възможността тихомълком честването на избухването на Априлското въстание да бъде премествано с един ден. Признаваме си, че трудно можем да намерим същностна разлика между двата подхода, се отбелязва в становището.

Според синдикалистите искането на групата депутати са „либерални" подтици да се окарикатури Международния ден на труда.

А причината за това е, че на 1 май 1884 г. с кръвта си на улиците в Чикаго американските работници поискаха 8-часов работен ден. Оттогава и оттам именно започна „световната зараза", която повлече след себе си отпуски, майчинства, болнични и др. „социалистически" лигавщини, които не доведоха до нищо друго, освен до „изкривяване" на икономическите резултати от предприемаческата дейност, пишат още от „Подкрепа".

След като вече е установено, че датата на избухване на Априлското въстание не може да послужи за целта на реформаторите, синдикатът услужливо разглежда няколко други събития, случили се на подходящата дата.

  • Създаването на тайното общество на илюминатите през 1776 г. е очевидно неподходящо събитие.
  • На същата дата се е състояла и премиерата на операта „Сватбата на Фигаро" на Моцарт - събитие значимо, но недостатъчно знаково. Съвсем друго щеше да бъде, ако геният беше поставил на 1-ви май „Вълшебната флейта", например.
  • С ужас прескачаме и създаването на Северна Корея през 1948 г.
  • Масовата тридневна манифестация на полските работници срещу комунистическия режим през 1982 г., за съжаление на либералните разбирания на вносителите,  носи същите неудобства - все пак е работническа акция, а не на  политици страстни „антикомунисти", каквито по онова време  не се намираха в изобилие като днес.

В дългата поредица от събития обаче „Подкрепа" открива „подобаващо по стойността и мащаба си и либерално по характер  събитие, което би могло да реши няколко проблема наведнъж".

А именно - на 1 май 2009 г. в Швеция са узаконени еднополовите бракове. Този епохален по същността си акт по изключително важна, но неглижирана в обществото ни тема, дава възможността за разгръщане на широка реформаторска инициатива, която би довела до ново и допълнително налагане на либералните ценности в обществото ни, анализират синдикалистите в становището си.

В тази връзка, те предлагат народните представители, вносители на законопроекта, да обмислят възможността, след като така или иначе, както става безпощадно ясно, се налага 1 май да бъде обогатен и допълнен с нов смисъл, за да не е само международен ден на така омразните на вносителите полагащи  наемен труд, празникът, записан в Кодекса на труда да бъде обявен за Ден на еднополовите бракове и международен ден на труда.