Членове на „Ислямска държава" обучават чуждестранни бойци с определена цел: да се върнат в западните страни и да осъществяват терористични нападения. Това обяви високопоставена командирка на „Ислямска държава" в интервю за „Скай нюз".

Самоопределилата се като командир, която нарекла себе си Ум Асма, заяви, че по-голямата част от обучението се провежда в Сирия.

Тя посочва, че „Ислямска държава" има добре структурирана система за привличане на младите и уязвимите да се бият. Тя добавила, че имало добре образовани хора в ИДИЛ, които разбират психологията.

„Те имат начини да привличат хора - особено чужденци. Иначе младите британци не биха дошли и заявявали, че ще променят знамето на Бъкингамския дворец", каза Ум Асма пред „Скай нюз".

Съобщава се, че "Ислямска държава" набират хиляди западняци. Интензивната пропаганда на терористичната групировка в социални мрежи е насочена най-вече към млади хора. Поне 20 хил. чуждестранни бойци са се присъединили към „Ислямска държава" досега, според оценките на американския Национален антитерористичен център.