Европейската комисия откри поредната наказателна процедура срещу България заради безразборно строителство в защитени крайморски територии, информира БНР.

За нерегламентираното строителство в крайморски зони от Натура 2000 България вече е била предупредена от Брюксел през ноември миналата година, когато нашите власти са поискали допълнително време да проучат случая.

Междувременно от Европейската комисия са установили, че от 1 януари 2007 г. до 1 октомври 2009 година, само Варненския регионален инспекторат по околна среда и води е издал разрешителни за поне 327 строителни плана, без да направи адекватна оценка за въздействието им върху околната среда.

Повечето от тях са за урбанизация или за смяна на предназначението на земеделски земи, в които да бъдат изградени жилищни постройки, туристическа и спортна инфраструктура - всичко това в защитени зони или зони, които отговарят на изискванията да получат защита.

Посочени са конкретно Камчийска планина, езерния комплекс Варна-Белослав, езерата Шабла, Дуранкулак, местността Белите скали и района на Галата.

След като от днес на наказателната процедура вече е даден старт, тече двумесечен срок за отговор и коригиращи мерки. Ако те не са задоволителни, процедурата отива на следващ етап - второ и последно писмено предупреждение.

България днес получи такова по друг повод - за неспазване на пределно допустимите стойности на серен диоксид във въздуха. Става дума за сериозно превишение на нормите през 2007 година в две области в югоизточната и югозападната част на страната.

Срокът за отговор отново е два месеца, а следващата стъпка е дело пред Европейския съд.