Ректорът на НАТФИЗ Любомир Халачев се обръща с призив до институциите да предприемат съответните законови мерки спрямо действията на лидера на „Атака" Волен Сидеров.

В сигнал, адресиран до председателя на парламента Цецка Цачева, председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова и други институции, Халачев изказва възмущението си, лично и на своите колеги и студенти, от „наглото поведение" на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов.

Председателят на Съюза на артистите вече сигнализира прокуратурата и НС. Още...

Ректорът посочва, че действията на Чуколов и Сидеров са без прецедент в историята на Академията през последните 25 години.

„Противно на всички закони и норми в нашето общество, превишавайки правата, дадени им от народа, те хулигански са нарушили правилника на НАТФИЗ като автономно учебно заведение", посочва Халачев.

Той припомня първия случай от 23 октомври и описва видяното лично от него вчера, 25 октомври, подчертавайки че Волен Сидеров използва неправомерно имунитета си на народен представител.

"Убеден съм, че вие не одобрявате подобни постъпки, тъй като те са извън разбиранията за демократично управлението. Молбата на нашата академична общност е да се направи всичко възможно тези постъпки да намерят точната реакция на закона.

Смятаме, че в Република България законите трябва да стоят над отделната личност - така, както е във всяко съвременно демократично общество.

Надявам се на вашите решения и вярваме, че ще постъпите правилно. Вашите действия, уважаеми дами и господа, ще бъдат гараниця за вярата на младите хора в нашата обществена система."

Припомняме, след като вчера Волен Сидеров се наложи да бъде изведен от служители на реда от сградата на учебното заведение, тази сутрин главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържане на депутатите от„Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщиха от прокуратурата.

В съобщението се отбелязва, че незабавно е започнато наказателно производство за извършено хулиганство и принуда в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" в София на 23 октомври 2015 година вечерта.

Припомняме още, че на 12 октомври тази година главният прокурор вече поиска от Народното събрание разрешение за наказателно преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за хулиганската проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители, извършена от двамата на 9 октомври до магазин за алкохол и цигари.

До настоящия момент Народното събрание не се е произнесло по направените искания.