Екозащитници протестират при къмпинг „Корал" срещу опитите територията му да бъде застроена, съобщава БНР. От гражданско сдружение „Да запазим Корал" настояват екоминистерството да обяви къмпинга за защитена зона. Мотивите им са, че има редки видове, сред които и блатното кокиче.

Природозащитниците скочиха срещу строителството на ваканционно селище с 2500 апартамента, магазини и заведения на метри от плажната ивица. За изграждането му са били издадени 12 строителни разрешителни. Бившият регионален министър Лиляна Павлова отмени 3 от тях.

Минути след началото на протеста, който се провежда на импровизирана сцена с озвучителна апаратура, към екозащитниците се присъединиха и хората от плажа. Близо 60-70 души подкрепиха протестните действия. Оказва се обаче, че повечето от тях не знаят за бъдещото строителство на голям хотелски комплекс край къмпинга.

Екозащитниците посочиха, че проектът за изграждането на почивната база върху 130 декара подвижни пясъчни дюни и  горски фонд на метри от плажната ивица трябва да започне в началото на месец октомври.

Още преди година и два месеца протестиращите са изпратили до министерството документи и снимки, доказващи, че край къмпинга има защитени видове. До този момент обаче не е издаден никакъв административен акт и пред испанските инвеститори на бъдещия хотелски комплекс няма пречки за старта на строителните работи.

Протестиращите настояват още да бъде ремонтиран и асфалтиран пътят до къмпинг „Корал", който сега е в окаяно състояние.