САЩ и Австралия отмениха санкциите срещу Фиджи след демократичните избори в държавата, разположена в Южния Пасифик, миналия месец, съобщава АФП.

Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишоп днес започва двудневна визита във Фиджи и обяви, че страната й премахва всички останали санкции, включително продажбата на оръжие.

„Моята визита демонстрира ангажимента на австралийското правителство да въведе нашите отношения с Фиджи в нова  епоха на партньорство и просперитет", заявява тя в свое съобщение.

Посланикът на САЩ във Фиджи обяви, че неговото правителство е премахнало ограниченията на финансовата помощ за правителството на Фиджи. Той заяви още, че се проучват възможностите за обучения и сътрудничество по въпроси от световно значение с армията на островната държава.

Ние оценяваме приноса на Фиджи за международния мир и сигурност чрез ангажиментите към мироопазващите операции, както и централната роля, която Фиджи играе за мира и просперитета на района", посочва посланикът.

Изборите във Фиджи миналия месец са първите от идването на власт на Франк Байнимарама след военния преврат през 2006 г. Неговата първа партия отбеляза решителна победа на изборите.

Действията на САЩ и Австралия следват активизирането на други международни групи за нормализирането на отношенията с Фиджи.

След изборите през септември Британската общност на нациите възстанови пълноправното членство на Фиджи.

Бишоп заяви, че Австралия е най-големият търговски партньор на Фиджи и най-големият инвеститор. Тя каза още, че около 300 000 австралийци посещават Фиджи годишно, а 500 000 жители на Фиджи живеят и работят в Австралия. Джули Бишоп допълни, че страната й е поканила Фиджи да се присъедини към програмата й за сезонни работници.