Полицията в австралийския град Мелбърн е задържала петима младежи за джихадизъм, предадоха световните информационни агенции. Мъжете са на 18 и 19 години. Задържането им е кулминация на продължила месец антитерористична операция, за която обаче все още не се дават много детайли.

Установено е, че арестуваните са планирали извършването на терористични нападения. Дейността им е вдъхновена от групировката "Ислямска държава". Едно от тях е трябвало да бъде извършено на 25 април, когато се почитат австралиците, загинали във войни. Мишена на ударите са полицейски служители, според събраните данни.

Все още операцията не е завършила. В нея участват около 200 полицаи.

"Ислямска държава" е терористична организация, която действа на тероторията на Ирак и Сирия. Създадена е през октомври 2006 година в резултата на сливането на 11 радикални сунитски формирования, които се сражават с американските войски по време на тяхното пребиваване в Ирак и със силите на правителството на Башар Асад в Сирия.

Ислямска държава е призната за терористична организация от САЩ, Канада, Великобритания, ЕС, Австралия, Турция, Египет, Обединените арабски емирства, Индия, Русия, Индонезия.