За възможни внезапни локални наводнения вследствие на интензивни валежи предупреждава Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Интензивните и значителни по количество валежи  днес ще обхванат цяла Западна България.

Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България ще са около и над 50 л/кв.м.

В четири области е обявен оранжев код за дъжд, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Това са Видин, Монтана, Враца и София област. Кодът означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, съветват метеоролозите.

В други седем области за днес е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София - град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м.

За периода 15 - 17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на р. Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма.

Очаква се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките:

- Делеинска
- Тополовец и притоците ѝ Полянска и Рабровска
- Войнишка- Видбол и притокът ѝ Грамадска
- Арчар
- Скомля
- Лом в горното и средното течение и притоците ѝ Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара
- Цибър
- Цибрица в горното течение
- Огоста в горното течение и притоците ѝ Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица
- Искър и водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панегаи р. Гостиля
- Тополница
- поречие Места - реките Демяница, Добринишка, Канина и Мътница
- поречие Струма - реките Треклянска, Соволянска Бистрица, Глогошка, Новоселска, Лебница.

От Столична община информират, че кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила санитарно източване на язовир „Иваняне". На районните кметове е възложено да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти - реки, язовири и критични участъци. Дежурни по районите извършват проверки на нивата на общинските язовири.