Лидерът на Атака Волен Сидеров и външният министър Даниел Митов влязоха в спор за Украйна по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Още в началото националистът отправи предупреждение към първия ни дипломат.

„Вие сте изпълнителна власт, която е по-ниско от законодателната власт. Тук сте, за да отговаряте на въпроси, не да четете лекции и да се държите менторски, както правите досега при въпросите на моите колеги. Затова ви предупреждавам, при моя въпрос не си позволявайте да ми четете лекции и менторски да ехидничите по темата, която ще ви задам", подчерта Сидеров, като добави, че министър Митов бил служител на чужда служба.

Той поиска повече информация от първия ни дипломат за срещата му с украинския външен министър на 16 февруари. На нея Даниел Митов потвърждава подкрепата на страната ни за независимостта на Украйна.

Какво ви дава право да изразявате от името на България позиция спрямо представител на една военно-фашистка хунта, която направи преврат и с нарушение на украинската конституция, с нарушение на международните правни норми взе властта в Киев, попита Сидеров външния ни министър.

Не мисля, че съм използвал менторски тон, изтъкна в отговор Даниел Митов. На 24 юли 2014 година НС ратифицира споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, припомни той. Именно в него се зачита териториалната цялост и независимост на Украйна.

Създаването на така наречената държава Украйна беше в нарушение на международните норми и на хелзинските споразумения, атакува Волен Сидеров. Украйна, по мнението му, по начало била спорна като държава. Вие влизате в един международен правен абсурдизъм, категоричен бе атакистът.

Според лидера на националистите, политиката ни по отношение на Украйна не била балансирана.

Вие ме призовавате България да не води активна външна политика, а да се снижава по тодорживковски, изтъкна в отговор Даниел Митов. Това няма как да стане, увери той. Позицията ни спрямо Украйна била в резултат на национални решения.