САЩ извадиха Северна Корея от "черния списък" с държави, подкрепящи тероризма, съобщи СиЕнЕн, като цитира говорителят на Държавния департамент Шон Макормак.

Той потвърди, че е постигнато споразумение след преговорите между двете страни. Северна Корея ще допусне атомни експерти, които да вземат проби от ядрените съоръжения, при необходимост и от необявените.

По думите на американския представител Северна Корея е изпълнила всички искания на САЩ.

През последните дни във Вашингтон се води интензивен дебат и консултации с шестте преговарящи страни - Китай, Южна Корея, Русия, Япония и САЩ.

Очакваният акт идва, след като страната направи опит да задейства отново разрушения си ядрен реактор в Йонбьонг и предприе други провокативни действия - като например изгонване на проверяващите инспектори от ООН, както и тестване на балистични ракети с висок обсег на действия.

Това решение незабавно получи критиките на консерваторите. Според критиците Северна Корея изпраща лоши сигнали на други страни, в частност Иран.

Официални американски представители обявиха, че страната няма да получи привилегии веднага, тъй като са й наложени наказания по силата на други програми.