Интернет сайт позволява проверка дали е хакната паролата на потребител, който използва Gmail, след като в интернет изтече база данни с 5 милиона пароли от пощата.

За проблема е сигнализирал потребител на форума Bitcoin Security под псевдоним tvskit. Според негови оценки над 60% от паролите за логване са действащи.

Базата съдържа пароли за 4,93 милиона пощи в Gmail от цял свят. С достъпа може да се извършат злоупотреби и да се получи достъп не само до електронните пощи и до всички услуги на Google, отбелязва CNews.

Сайтът, който позволява проверка на паролата, съобщава, че не събира имейли или достъп до логове. Той позволява да не се пише пълното име на имейл адреса, за да се уважи личното пространство на използващите услугата.

По-късно от Google обявиха, че този случай с паролите не е в резултат на проникване в системите на гиганта, подчертавайки, че тези данни са получени чрез комбинация от други източници. Хакерите могат да използват malware или phishing schemes, за да се сдобиват с данни за логовете.

От компанията призовават потребителите да сменят паролите си и за промяна в настройките.