Лидерът на кюрдите, който излежава присъда в турски затвор, призова последователите си да сложат край на продължаващия повече от 30 години въоръжен конфликт между кюрдите и турската власт, съобщава БиБиСи.

В съобщение на Абдула Йоджалан, прочетено в ефир от кюрдски депутат, се казва, че търси „историческо решение" за достигане до „демократично решение".

Той призовава за провеждане на специален конгрес през пролетта, който да обяви прекратяване на въоръжения конфликт.

„Ние сме в процес на прекратяване на 30-годишния конфликт и постигане на вечен мир, и нашата цел е достигане до демократично решение. Призовавам Кюрдската работническа партия (ПКК) да се събере на извънреден конгрес през пролетните месеци, за да вземе стратегическо и историческо решение за слагане на край на въоръжената борба на основата на взаимно съгласувани принципи", отбелязва се в посланието на кюрдския лидер.

„Това е призив за историческо обявяване на намерение да за се замени въоръжената борба с демократични политики", подчертава още Йоджалан.

Повече от 40 хиляди души, предимно кюрди, са загинали при кръвопролитния конфликт в Югоизточна Турция.

Йоджалан ръководи Кюрдската работническа партия (ПКК), въпреки че е в турски затвор от 1999 година, където излежава доживотна присъда за държавна измяна.

През 2013 година той обяви примирие, което се спазва, въпреки че има голямо недоверие между двете страни.