Руското външно министерство даде извънредна пресконференция заради международното отразяване на военната операция на Русия в Сирия.

Руската операция срещу „Ислямска държава" стана повод за клеветническа кампания в световните медии, обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова отбеляза, че твърденията на Запада, че Русия убива цивилни в Сирия и атакува умерената опозиция, се основавали на непотвърдени данни и неназовани източници.

Тя продължи, подчертавайки, че Москва е била изненадана от изявленията на официален представител на Великобритания, че Русия води асиметрична война в Сирия и извършва грешка.

„Ако това е грешка, покажете ни фактите, доказващи това", настоя Захарова и добави: „Ето как се формира общественото мнение. Хората, които гледат телевизия, вярват на тези хора и те вярват, че е грешка."

„Британският външен министър Филип Хамънд смята, че участието на Русия в сирийския конфликт е "малък пример за класическия руски асиметричен метод за водене на война", посочи Захарова и допълни: "Ние говорим за сериозна политика, сериозни неща, говорим от години за борбата с истинско световно зло. Как можеш да кажеш това, използвайки подобни фрази, когато говорим за официални изявления от официален представител, ръководител на държава."

Говорителката призова световните лидери да бъдат отговорни за своите думи и да ги подкрепят с конкретен материал.

Обвиненията, че руските военновъздушни сили за смъртта на цивилни, и дори по-зловещо, смъртта на деца, са чиста пропаганда", подчерта Захарова.

Обсъждайки твърденията, че руските въздушни удари са насочени към умерената сирийска опозиция в провинция Хомс, Захарова посочи по-ранните съобщения за преследване на християни в областта от ислямисти. „Кой ги преследваше тогава", запита тя.

С подчертана ирония пък прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира информация на CNN, че Русия може да участва в наземна операция в Сирия.
CNN може и да са се объркали. Те Путин с Елцин бъркат, заявява Песков.

Междувременно от руското външно министерство са категорични, че сухопътни руски войски не могат да бъдат пратени в Сирия.