Властите в Тунис обявиха комендантски час, предаде АФП.

Движението на хора, обществения транспорт и лични превозни е забранено между 22 часа и 6 часа, уточнява АФП.

Междувременно стана ясно, че властите са затворили всички училища и университети в страната, съобщи Би Би Си.

Участващите в безредиците са категорични, че недоволството им е провокирано от липсата на работни места и инвестиции, но властите твърдят, че бунтовете са дело на малки групи екстремисти, които целят да дестабилизират страната.

Президентът на страната Зине ал Аидине бен Али защити действията на управляващите, но обеща разкриването на 300 000 нови работни места. Въпреки това, недоволството сред младите ескалира. На места се стигна и до сблъсъци с полицията. АФП отбелязва, че органите на реда са открили безразборно огън по демонстрантите в град Касерине.

За подобни инциденти се съобщава и в град Тала. Един от демонстрантите дори се запали по време на протест. Пострадалият беше спасен и посетен в болницата от президента.

Европейският съюз и САЩ призоваха властяите в страната да не използват сила срещу протестиращите. БиБиСи цитира изказване на ръководителя на европейската външна политика Катрин Аштън, която настоя за зачитане на човешките права и въздържане от насилие.

Организации за защита на човешките права посочват, че правителството не толерира несъгласието с официалната политика, но властите отричат тези твърдения и заявяват, че следват принципите на демокрацията.

Тунис има една от най-отворените икономики в региона и през последното десетилетие отчита силен икономически растеж, който се забави заради сътресенията в еврозоната - главен икономически партньор на страната, уточнява Ройтерс.

Растежът обаче не бе достатъчен, за да покрие недостига на работни места.

Демонстрациите са рядко явление в Тунис, който е имал само двама президенти след получаването на независимост от Франция през 55 години.