Само няколко месеца живот остават на президента на Венецуела Уго Чавес, съобщи венецуелски лекар, цитиран от Ройтерс.

Венецуелският лекар Хосе Рафаел Маркуина, който се намира в Съединените щати и е известен със своите точни прогнози за здравето на Чавес, каза пред радио RCN, че на Чавес му остават "между два и три месеца живот".

"Болестта е навлязла в агресивна фаза. Той има метастази в лумбалната област, компресиране на нервите около лумбалната област на гръбнака, което може да доведе до парализа", каза Маркуина, който твърди, че има достъп до непосредствени източници и информация за здравето на президента.

Чавес обяви по националната телевизия късно в събота, че всъщност лети до Куба за нова операция и обяви заместник-председателят и министър на външните работи Николас Мадуро за възможен негов наследник. Той съобщи, че последните изследвания са установили още злокачествени ракови клетки.

Снощи Чавес пристигна в Куба за поредната операция.

Чавес, който през октомври бе преизбран за още един шестгодишен президентски мандат, каза, че болката, която чувства се дължи на напрежението по време на предизборната кампания и лъчевата терапия, добавяйки, че операцията е от жизненоважно значение и заболявания като неговото винаги носят риск.

58-годишният Чавес, който управлява Венецуела от 13 години бе опериран три пъти от рак и претърпя четири курса на химиотерапия в Куба и Венецуела в рамките на една година.