Първите случаи на грип започват към края на октомври, началото на ноември. Това каза пред БНР директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че вирусът циркулира и през лятото, но тогава ситуацията е такава, че не може да се разпространява масово. Миналата година пикът е бил през януари.

По думите на проф. Кантарджиев заболяването е опасно заради тежките усложнения. То се контролира с лабораторна дейност. Специалистът успокои, че към момента няма данни за повишаване на грипната заболeваемост. Няма изолиран и доказан един тежък случай, причинен от грип.

Грипът започва със старта на студения сезон, когато прозорците не се отварят и на едно място се събират много хора. Според проф. Тодор Кантарджиев за пациентите няма кой знае какво значение какъв е щамът, който ще се разпространява. Специалистите тази година не очакват по-различни щамове и много тежки прояви на заболяването.

„Когато имаме грип, в началната част на заболяването, идва рязко - болки в мускулите, главоболие, температура, суха кашлица. Обикновено не е с хрема. Най-важният симптом е задух, честото усложнение е дихателната недостатъчност, което е абсолютно показание за влизане в болница. Самолечението е най-опасно", коментира проф. Кантарджиев.

Днес започва национална информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти в България.