Муамар Кадафи е бил убит малко, след като e пленен. Това заявил либийски лекар, който е прегледал тялото на полковника. По думите му Кадафи е бил застрелян от упор в главата и в стомаха малко след залавянето му в град Сирт.

Синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, е арестуван от либийските революционери.

Още...

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Първоначалните версии бяха, че автомобилът, с който пътувал сваленият лидер, попаднал под кръстосания огън на революционерите от една страна и силите на самия полковник, в резултат на което той бил прострелян в главата.

Лекарят внася яснота и около смъртта на един от синовете на сваления либийски лидер - Мутасим. По думите му той също е бил жив при задържането, но е застрелян при опит да избяга.

Междувременно стана ясно, че погребението на Муамар Кадафи ще бъде отложено, тъй като ще бъде извършена аутопсия. Все още не е определено и мястото, където ще бъде погребан.

Към настоящия момент тялото на полковника се намира в Мисрата. Известно време то ще бъде съхранено в хладилна камера, докато се изясняват обстоятелствата около смъртта му.

По-рано международната неправителствена организация „Амнести интърнешънъл" поиска разследване за последните мигове на Муамар Кадафи. Той е бил все още жив, когато е заловен.
На видеоклипа, направен с мобилен телефон, полковникът изглежда замаян и ранен. Чува се как някой вика „Оставете го жив, оставате го жив!". След това Кадафи излиза от кадър и се чуват изстрели.

„Те го хванаха жив и докато го отвеждаха, го биеха, а после го убиха", заявил високопоставен източник от Преходния национален съвет.

От ООН също поискаха случаят да бъде разследван.

Официалното обявяване на свободата на Либия е планирано за тази събота. След успехите си преди месеци новите власти се установиха в Бенгази, който град считаха за столица на Либия. Очаква се тя да бъде преместена в Триполи.

Продължават обаче многобройните версии за обстоятелствата, при които е загинал бившият либийски ръководител. Ройтерс обобщава някои от тях с разкази на очевидци.

Първо се припомня разпространеното видео, на което се вижда как Кадафи, който е ранен, е влачен от обкръжилите го хора.

Дръжте го жив, дръжте го жив", се чува вик от тълпата. След това Кадафи излиза от кадър и прозвучават изстрели.

Те го заловиха жив и докато го отвеждаха го биеха и след това го убиха", съобщава анонимен високопоставен източник от Националния Преходен съвет (НПС), цитиран от „Ройтерс". Според източника Кадафи може би се е съпротивлявал.

Официално от НПС заявиха, че Кадафи е загинал при престрелка между неговите поддръжници и бунтовници, след като е бил заловен. По думите на премиера на Либия Кадафи е умрял след като е бил застрелян в главата. От съвета заявиха, че не са давали нареждания за неговото убийство.

Според очевидци малко преди зазоряване Кадафи, който е бил обграден от телохранители и придружаван от ръководителят на несъществуващата му армия Абу Бакр Йонис Джабр, се опитали да пробият блокадата при Сирт и да се насочат на запад.

Те не успели да стигнат много надалеч. От френското правителство заявиха, че в същото време самолети на НАТО са атакували в същия район военни автомобили, които са били на силите на Кадафи, но не могат да потвърдят дали той е бил там.

Близо 3,4 км западно от Сирт около 15 военни автомобила с картечници са горели, явно ударени от самолети, тъй като в някои от превозните средства е имало овъглени тела. Над 50 тела като цяло е имало около мястото.

Един от личните бодигардове на Кадафи, Мансур Даоу, е бил с него малко преди да умре.

По думите му след въздушните атаки оцелелите са се „разделили на групи и всяка е тръгнала в различна посока".

Аз бях с Кадафи, Джабр и 4 войници",обясни Даоу, допълвайки, че не е присъствал на смъртта на Кадафи, защото е бил в безсъзнание, тъй като е бил ранен в гърба.

Бунтовниците, които са били на мястото заявяват, че Кадафи се опитал да се скрие с няколко човека в две дренажни тръби.

Първо ние стреляхме със зенитни оръжия, но после станаха неизползваеми", каза Салем Бакеер, допълвайки, че след това са тръгнали пеша към мястото.

Един от хората на Кадафи излезе с пушка и се развика, че се предава, но малко след като ме видя и започна да стреля по мен. Тогава си помислих, че Кадафи му е казал да спре да стреля", допълни още той.

Моят шеф е тук, моят шеф е тук", викал човекът на Кадафи, като допълнил - „Муамар Кадафи е тук и е ранен".

Ние извадихме Кадафи и той тогава попита „Какво се е случило?", след това ние го арестувахме и го вкарахме в колата", обяснява Бакеер. По думите му Кадафи вече е бил ранен в крака и в гърба.

Повечето от хората с Бакеер са потвърдили версията, но един човек е представил различна, според която Кадафи е бил ранен в последната минута от един от неговите хора.

Един от бодигардовете стреля по Кадафи и го рани в гърдите", казва Омран Шаван.

Според друга версия на Абдел Млегта от НПС бившият либийски ръководител е бил ранен в битка с бунтовниците. Млегта смята, че Кадафи е умрял от раните си, докато е бил транспортиран с линейка.

Той кървеше от стомаха. Много време отне, за да се транспортира. Той умря в линейката, заради кръвоизлива", обясни Млегта.

В друга версия представена от НПС се казва, че Кадафи е бил бит от бунтовниците и след това са го убили, защото това било част от войната.