"Преговорите с "Уестингхаус" са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица", заяви днес пред Ройтерс Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, цитиран от БГНЕС.

По-рано тази седмица бе съобщено, че американска компания, собственост на японския гигант „Тошиба", е близо до сделка за почти 5 млрд. долара за изграждане на ядрен реактор в България.

Това съобщи „Франс прес", добавяйки, че японските фирми поглеждат към поръчки в чужбина, след като кризата в АЕЦ „Фукушима" направи така, че за тях да няма бизнес в Япония.

Дъщерната компания на „Тошиба" - „Уестингхаус електрик", е на финалната права в преговорите с Българския енергиен холдинг за строежа на атомен реактор, който се очаква да заработи около 2025 г., допълва АФП.

"Уестингхаус електрик" също може да вземе дял в ядрената мощност на българската фирма като част от договора.

Говорител на "Тошиба" каза, че двете страни са близо до сключване на сделката, но добави, че разговорите все още продължават и детайлите все още не са уточнени.

Договорът идва в момент, когато някои европейски страни се опитват да прекратят своята зависимост от Русия за енергийните си нужди в светлината на украинската криза, коментира АФП.