Френските съдебни власти са повдигнали предварителни обвинения за съучастие в тероризъм срещу френския гражданин Фриц Жоли Жоашен, съобщава кореспондентката на БНР в Париж.

Припомняме, Жоашен вчера бе екстрадиран от България заради предполагаема връзка с терористичните атаки в Париж. Той е близък на братята Куаши, извършили атентата срещу вестник „Шарли ебдо". Жоашен бе задържан на българо-турската граница на 1 януари. Той беше обявен за издирване и задържан в България след сигнал на съпругата му във френската полиция, че е заминал с тригодишния си син, вероятно за Сирия.

Веднага след екстрадирането си от България Фриц Жоли Жоашен е изправен пред френските съдебни органи. От снощи той е в предварителен арест с обвинения за връзки със злоумишленици с цел подготовка на терористичен акт, както съобщават пред медиите съдебни източници. Пред следствените органи задържаният е признал, че е дългогодишен приятел на братята Куаши, извършили атентата срещу в. „Шарли ебдо", но отрича да е знаел за терористичния им план.

29-годишният Жоашен е известен на френските власти с връзките си с ислямистки мрежи. Обвинения са повдигнати и срещу неговия спътник Шейку Диакаби, осъждан за тероризъм, който беше задържан на турско-сирийската граница. Разследването се насочва и към други лица, заминали за Сирия няколко дни преди атентатите в Париж.