Държавният департамент на САЩ откончателно опроверга твърденията на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, че САЩ са му давали гаранции, че той няма да бъде подвеждан под съдебна отговорност в замяна на неговото оттегляне и прекратяване на всички пучблични изяви.

Това предаде РИА Новости.

„Съединените щати знаят за това твърдение и нееднократно са давали ясно да се разбере, че никога не се е сключвало никакво споразумение, което да предвижда имунитет на Караджич пред съда. Нито тогавашният американски пратеник на Балканите Ричард Холбрук, нито какъвто и да е друг представител на САЩ не е имал пълномощия да предоставя на Караджич гаранции за неподсъдност", се казва в изявление на Държавния департамент.

"Караджич подписа заявление, чийто текст беше обсъден в Белград на 18 юли 1996г. от посланик Ричард Холбрук и група представители на САЩ с представители на сръбското ръководство на среща, на която самият Караджич не е присъствал. Невъможна е двойна трактовка на документа", съобщава още Държавният департамент.

Американското външнополитическо ведомство заяви, че ще осигури достъп до някои документи, касаещи въпроса.

След ареста си през юли миналата годинапо обвиненият във военни престъпления Караджич нееднократно е заявявал, че през 1996г. е сключил със специалния представител на САЩ за Балканите Ричард Холбрук договореност, съгласно която той ще бъде освободен от съдебно преследване, ако подаде оставка и се откаже от политическа дейност. На 25 май Караджич заяви, че Международният трибунал за бивша Югославия, който гледа неговото дело, трябва да снеме всички обвинения срещу него на основание "съглашението с Холбрук".