Публикацията във вестник “Ню Йорк Таймс”, че българските военни в Ирак са неподготвени, е лъжа. Това заяви пред БНР подполковник Наско Люцканов, смененият командир на втория ни батальон в Ирак.
Гарантирам за подготовката на моите момчета, каза Люцканов и посочи като пример за това запазването на административната сграда в Кербала и оставането в лагера на нашите военни.

По думите му той е положил неимоверни усилия преди завръщането си в България, за да не се разпадне батальонът и вярва, че истината за неговата смяна ще излезе скоро, още след завръщането на батальона ни през юни.

Защо след 27 декември нито един български офицер не каза: знам добре английски, ще сменя Люцканов, попита бившият командир и заяви, че не се е карал с никого от командването в Кербала, но е настоявал да се спазва меморандумът и да има равнопоставеност при изпълнението на задачите.

Подп. Люцканов посочи още, че се чувства употребен, но не е пожелал да стане герой за сметка на върнати в ковчези български момчета.

Припомняме, че по думите на роднини на воините ни в Кербала незнанието на език не е причината за отзоваването на Люцканов.