От доста време работата на ВСС, по една или друга причина, губи своята легитимност, тоест губи доверието и на професионалната общност, а и в очите на обществото.
Това е мнението на представляващия член на ВСС Соня Найденова, цитирана от БНР.

Това, което отличи неуспешният избор в четвъртък от други неуспешни избори, беше, че не можахме да дадем обяснения защо кандидатът, който беше единствен и беше похвален от изказвания на немалко членове на ВСС, на практика не получи необходимата подкрепа, каза Найденова като коментар за това, че съдия Нели Куцкова не събра нужния брой гласове за председател на Софийски апелативен съд.

Самата съдия Куцкова поиска ВСС да обясни мотивите си. Още...

Според нея, доброто управление изисква от ВСС винаги да дава ясен отговор защо взема дадено решение.
Според нея този проблем стои в основата на всички приказки за съдебна реформа.

Тя отново се обяви за явно гласуване във ВСС, като изтъкна, че никой, който се е занимавал с правораздаване не се срамува името му да стои до взетото от него решение.

Явното гласуване дава, според Соня Найденова, изключителни предимства, между които и свобода на мнението.

„Струва ми се, че този дуализъм - гласуването да бъде тайно, но мотивирано, крие едно противоречие, което може би ни поставя в такива ситуации като тази в четвъртък", обясни Найденова.

Тя бе категорична, че тайното гласуване пречи на ВСС като орган, който трябва да взема решения, да стане открит, прозрачен и легитимен.